VN geeft holebikoppels zelfde voordelen als gehuwde hetero's

Werknemers van de Verenigde Naties die samen zijn met iemand van hetzelfde geslacht, krijgen voortaan dezelfde voordelen als gehuwde heterowerknemers. De regeling geldt ook voor werknemers waarvan het thuisland het homohuwelijk niet erkent.

"Mensenrechten zijn onze corebusiness", zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. "Ik ben trots dat we al onze personeelsleden, ongeacht hun geaardheid, gelijk kunnen behandelen. Ik roep ook alle VN-organen op om samen homofobie te verwerpen, want discriminatie op de werkvloer kunnen we niet tolereren."

Zoals Ban vermeldt in bovenstaande uitspraak, is de wijziging niet automatisch van toepassing voor alle VN-organen. De beleidswijziging heeft voorlopig enkel toepassing op werknemers die op het VN-secretariaat werken. Al is de kans wel erg groot dat andere VN-organen volgen. Zo hebben Unesco en het Wereldvoedselprogramma al aangekondigd om hetzelfde te doen.

In de praktijk komt het erop neer dat ook holebiwerknemers die afkomstig zijn uit een land dat het homohuwelijk niet erkent, door de VN wel als koppel kunnen erkend worden. Daarvoor moeten die koppels wel een samenwoningscontract of huwelijk aangaan in een land dat dergelijke relaties erkend. Daarna krijgen ze dezelfde voordelen als getrouwde hetero's die voor de VN werken.

Holebiwerknemers bij de VN juichen de wijziging toe, maar hadden op meer gehoopt. "We hadden gehoopt dat ook alle andere VN-organen onder de regeling zouden vallen", klinkt het. "Voor veel van die werknemers is het niet vanzelfsprekend om een visa te krijgen naar een holebivriendelijk land om daar snel te trouwen." Daarnaast vinden ze het jammer dat de pensioenvoordelen niet onder de nieuwe regeling vallen.