"Ford brak spullen en raakte betrokken bij gevechten met patiënten"

"De patiënten voelden zich geïntimideerd. Ze vonden Ford een bullebak. Hij herhaalde voortdurend dat hij niet op zijn plaats zat." Dat schrijft de Toronto Star op basis van getuigenissen over het verblijf van de omstreden burgemeester van Toronto Rob Ford in de ontwenningskliniek GreeneStone. Daar verbleef hij 2 maanden om af te kicken van drugs en alcohol.

Begin mei maakte Ford bekend dat hij zich in een ontwenningskliniek zou laten opnemen om zich te laten behandelen voor zijn problemen met drugs en alcohol. Gedurende twee maanden verbleef hij in de instelling GreeneStone. Hoewel hij nadien beweerde dat hij veel had geleerd in die tijd, schrijft de Toronto Star dat zijn opname allesbehalve over rozen liep.

De krant haalt getuigenissen aan van onder meer een patiënt die samen met Ford in GreeneStone verbleef en van een medewerker van de instelling. "Ford brak spullen en raakte betrokken bij gevechten met patiënten", zeggen ze. "Hij verhinderde andere bewoners hun verhaal te delen, wat cruciaal is voor een succesvol herstel. De patiënten voelden zich geïntimideerd. Ze vonden Ford een bullebak. Hij herhaalde voortdurend dat hij niet op zijn plaats zat."

Halfweg zijn verblijf was de maat vol voor verschillende patiënten en werd Ford naar verluidt uit zijn therapiegroep gezet. Zelf weigerde hij dan weer fysieke training samen met de andere bewoners. Daarom volgde hij een gepersonaliseerd programma om zijn overgewicht aan te pakken. Volgens de Toronto Star spendeerde Ford vele uren voor de televisie in zijn private cottage.

Opmerkelijk: het personeel van GreenStone zou hebben vermoed dat Ford ook tijdens zijn behandeling drugs en alcohol bleef gebruiken. Op het terrein van de instelling kunnen de patiënten een "nature walk" maken. Sommigen maken daarbij van de gelegenheid gebruik om met hun dealer af te spreken.

GreeneStone wenst niet op de berichten te reageren. "We nemen de zorg voor onze patiënten en vertrouwelijkheid erg serieus en kunnen daarom niet over onze patiënten of hun behandeling communiceren", klinkt het.