"Grondoffensief in Gaza kan er vlug komen"

De Israëlische president Shimon Peres heeft op CNN gezegd dat een grondoffensief in Gaza "er snel kan komen". Een duidelijke - en misschien wel laatste - waarschuwing voor Hamas, de Palestijnse organisatie die de Gazastrook controleert. Hamas vuurt al enkele dagen raketten af op Israël. Israël beantwoordt die voorlopig enkel met luchtaanvallen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas beschuldigt Israël intussen van genocide.

Een echt ultimatum heeft Peres niet gesteld, maar het is wel duidelijk dat het geduld van de Israëlische president op is.

"We hebben Hamas gewaarschuwd en gevraagd om te stoppen", zei Peres in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN. "We hebben nu al drie dagen gewacht en ze blijven maar doorgaan. Bovendien vuren ze hun raketten om steeds meer gebieden in Israël af."

In elk geval bereidt Israël zich voor op een inval in de Gazastrook. Er werden 40.000 reservisten opgeroepen en dat zijn er een pak meer dan bij het vorige conflict in 2012.

"Israël pleegt genocide"

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft intussen scherp uitgehaald naar de acties van het Israëlische leger. "Het moorden van hele families is een genocide gepleegd door Israël tegen ons Palestijnse volk", klonk het in een verklaring tijdens een bijeenkomst in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. "Wat er gebeurt in Gaza, op de Westoever en in Oost-Jeruzalem is geen oorlog tussen 2 legers. Het Palestijnse volk is ongewapend, een volk dat leeft onder bezetting."

Bij luchtaanvallen op de Gazastrook zijn vandaag alleen al opnieuw 20 Palestijnen gedood. Het recente geweld heeft in totaal al 40 mensenlevens gekost.

Wat doet de internationale gemeenschap?

De Palestijnen zijn zeer beducht voor een inval van Israëlische troepen. "Dat zou duizenden doden kosten", klinkt het. Er wordt dan ook naar de internationale gemeenschap - en in het bijzonder de Verenigde Staten - gekeken om druk te zetten op de Israëlische regering.

Vandaag had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Kerry plant ook nog een gesprek met de Palestijnse president Abbas. De VS roept alle partijen in het conflict op tot een de-escalatie, maar wijst er tegelijk op dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen.

De Arabische landen vragen dan weer dat de VN-Veiligheidsraad snel bijeenkomt om "een einde te maken aan de Israëlische agressie en de collectieve straf van het Palestijnse volk".