"Sint Praxedis" van Vermeer voor 7,8 miljoen onder de hamer

Het schilderij "Sint Praxedis" van de Nederlandse kunstschilder Johannes Vermeer heeft bij de veiling in Londen ruim 7,8 miljoen euro opgebracht. Dat heeft veilinghuis Christie's bekendgemaakt. Het werk van de Delftse schilder was een van de twee doeken dat in handen was van particulieren. Wie de nieuwe eigenaar wordt van het schilderij, is niet bekend.

"Sint Praxedis" is een werk uit 1655. Het is volgens veilingshuis Christie's het oudste schilderij van Vermeer dat intact is gebleven. Het doek bracht meer geld op dan het veilinghuis vooraf had verwacht.

Er werd lange tijd getwijfeld aan de authenticiteit van het werk. Onderzoekers van het Amsterdamse Rijksmuseum en de Vrije Universiteit hebben na onderzoek echter bevestigd dat het om een echte Vermeer ging.