Aanvallen Israël-Hamas gaan in alle hevigheid voort

Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook hebben vandaag al minstens 20 mensenlevens gekost. De luchtaanvallen zijn een antwoord op de raketaanvallen vanuit de Gazastrook op Israël. Die raketten bereiken nu ook steden in het noorden van Israël. Het Israëlische leger bereidt mogelijk een grondoffensief voor.
AFP PHOTO/DAVID BUIMOVITCH
Schade in Ashdod (Israël) door Palestijnse raketten.

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen blijven onverminderd aanhouden. Vandaag alleen al vielen er zo'n 72 raketten op Israël. Volgens de Israëlische legertop zijn er sinds het begin van de escalatie al meer dan 200 raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook (zie foto boven, schade in Ashdod).

Het Israëlische raketschild Iron Dome werd ingezet, maar ook dat kon niet alle projectielen onderscheppen. 2 raketten vanuit Gaza zijn in zee terechtgekomen nabij de havenstad Haïfa, op zo'n 160 kilometer van de grens met Gaza. De raketten werden afgevuurd door militanten van de Palestijnse organisatie Hamas. Ook een Israëlische nucleaire installatie is het doelwit geweest van Palestijnse raketten. Er zijn geen meldingen van doden of gewonden.

Israëlische aanvallen worden intensiever

Israël van zijn kant heeft vandaag zo'n 200 Palestijnse doelwitten bestookt. Daarbij vielen zeker 20 doden, ook gewone burgers en kinderen. De luchtaanvallen worden alsmaar intensiever. "De operatie tegen Hamas zal nog uitbreiden de komende dagen", liet de Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon weten. "De prijs die de organisatie zal betalen, zal hoog zijn."

Ook afgelopen nacht zijn zeker 6 Palestijnen gedood. "Er werden afgelopen nacht 160 luchtaanvallen uitgevoerd, wat het totaal op 430 brengt sinds het begin van de militaire operatie", zegt een woordvoerder van het Israëlische leger. Hij verduidelijkte dat 120 lanceringsplatformen, 10 commandoposten en "verschillende tunnels" het doelwit waren van de luchtoperaties.

Sinds de escalatie van het geweld zijn al meer dan 40 Palestijnen gedood. Hamas, dat de Gazastrook controleert, lijkt evenwel niet van plan om in te binden. "Alle Israëliërs zijn nu doelwitten", klinkt het. Bovendien heeft Hamas via Twitter gewaarschuwd dat de petrochemische industrie in het noorden van Israël een doelwit is.

"Geen enkel land aanvaardt zo'n bedreiging"

Ook Israël spaart de oorlogsretoriek echter niet. "Geen enkel land leeft onder zo'n bedreiging en geen enkel land zou zo'n bedreiging aanvaarden", zei de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu gisteravond in een mededeling. "We hebben daarom onze operaties tegen Hamas en de andere terroristische groeperingen fors uitgebreid."

Het is goed mogelijk dat het Israëlische leger, dat onlangs 40.000 reservisten opriep, een grondoffensief voorbereidt in de Gazastrook. De Palestijnse president Mahmoud Abbas roept op tot kalmte.

Sinds vanmorgen is er geen nieuw luchtalarm in Israël geweest. Veel inwoners blijven thuis of in de buurt van een schuilkelder. In de zuidelijke steden zoals Ashdod en Ashkelon is het openbare leven volledig ontwricht, meldt VRT-correspondente Ankie Rechess.