Avondspits in de war door ongevallen op Antwerpse ring en E40

Twee ongevallen hebben het verkeer rond Antwerpen en Brussel deze namiddag en avond ernstig in de war gestuurd. Op het knooppunt met de E313 richting Hasselt was de Antwerpse ring versperd na een ongeval met twee vrachtwagens. Ook op de E40 van Gent naar Brussel was het aanschuiven door een ongeval. Eén vrouw raakte zwaargewond.

Aan het knooppunt Antwerpen-Oost tussen de Antwerpse ring richting Nederland en de E313 naar Hasselt is de rijbaan omstreeks 18.30 uur opnieuw volledig vrijgemaakt na het ongeval met twee vrachtwagens eerder op de dag. Het fileleed rond Antwerpen lijkt echter nog lang niet achter de rug, mede door de zware regenval.

Bij het ongeval vielen geen gewonden, maar omdat de vrachtwagens elk aan één kant van de rijbaan richting Nederland in schaar kwamen te staan, was er lange tijd geen doorkomen aan op het drukke knooppunt. Bij een van de voertuigen was bovendien de mazouttank gescheurd, wat nog wat extra schoonmaakwerk meebracht.

Pas na vier uur takelen en opruimen kon de weg opnieuw vrijgegeven worden. Intussen moest het verkeer er in Deurne af en weer de ring op in de andere richting om de E313 te bereiken. Zowel op de Antwerpse ring zelf als vanop de E17 en E19 staan er nog lange files als gevolg van de aanrijding. De Liefkenshoektunnel blijft daarom nog even tolvrij richting Nederland.

Ongeval bij Groot-Bijgaarden

Ook op de E40 van Gent naar Brussel stond het verkeer lange tijd stil. Ter hoogte van Groot-Bijgaarden was omstreeks 15.30 uur een ongeval gebeurd waarbij meerdere wagens en vrachtwagens waren betrokken. De wachttijd liep op tot meer dan 2 uur.

"Het verkeer moest daar vertragen en kon niet sneller dan 30 kilometer per uur rijden", zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. "Een vrachtwagen reed in de staart van die file tegen een bestelwagen. Die werd naar links gekatapulteerd en botste daar tegen een tweede vrachtwagen en een personenwagen."

In de personenwagen zat een vrouw die door de klap helemaal klem kwam te zitten en door de brandweer moest bevrijd worden. "Dat kostte heel wat moeite", gaat de woordvoerder verder. "De snelweg moest korte tijd volledig afgesloten worden om de brandweer zijn werk te laten doen. Uiteindelijk moest het dak volledig van de wagen gesneden worden om de vrouw te bevrijden. Zij werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis."

Nadien moesten alle voertuigen nog getakeld worden. De linker- en middenrijstrook konden snel vrijgegeven worden, maar het duurde uiteindelijk tot 18.00 uur voor de hele rijweg vrijgemaakt was.