Beide presidentskandidaten Indonesië claimen overwinning

In Indonesië hebben beide kandidaten voor de presidentsverkiezingen zichzelf tot overwinnaar uitgeroepen. Een uur na gouverneur Joko Widodo (foto, links) heeft immers ook oud-generaal Prabowo Subianto de overwinning opgeëist. Tachtig procent van de stemmen is al geteld. Volgens officieuze uitslagen echter ligt Widodo voor op zijn rivaal. Indonesië is met 188 miljoen kiezers het grootste moslimland ter wereld.
Joko Widodo (links) met zijn vrouw Iriana Widodo.

"Een snelle telling toont dat wij, Prabowo-Hatta, van de Indonesische bevolking de steun en het mandaat gekregen hebben", zei Prabowo in een verklaring, verwijzend naar zijn running mate Hatta Rajasa. Zijn tegenstander Joko "Jokowi" Widodo had een uur eerder net het tegenovergestelde beweerd op een persconferentie.

Volgens officieuze resultaten echter zou het wel degelijk Widodo zijn die met 52 procent van de stemmen aan de leiding ligt. Hoewel ze erg vroeg zijn, worden de eerste resultaten betrouwbaar geacht.

De twee kandidaten voor de topjob konden niet meer van elkaar verschillen. De 53-jarige Joko Widodo begon zijn carrière als meubelmaker en schopte het tot gouverneur van Jakarta. Hij heeft het imago van de charismatische en selfmade zakenman. Zijn uitdager, de 63-jarige Prabowo Subianto, is een welgestelde, voormalige generaal die banden heeft met de vroegere dictator Soeharto. Hij vertegenwoordigt het traditionele establishment dat het erg goed deed gedurende het autocratische bewind.

De belangrijkste thema's tijdens de campagne waren economie, corruptie en andere binnenlandse onderwerpen zoals infrastructuur, onderwijs en sociale zekerheid. De president wordt in Indonesië in één ronde verkozen. Het officiële resultaat van de verkiezing in de overigens nog steeds zeer prille democratie wordt op 21 of 22 juli meegedeeld. Verwacht wordt dat de verliezer de uitslag nog zal betwisten. De nieuwe president legt op 20 oktober de eed af.