Belgische jihadist opgepakt in Luxemburg

In Luxemburg hebben speciale eenheden een Belgische jihadist opgepakt, die aangesloten was bij terreurorganisatie ISIS. De man zou in 2012 gevochten hebben in Syrië en was teruggekeerd naar Europa om nieuwe leden te ronselen voor ISIS, dat zich nu "Islamitische Staat" (IS) noemt. Tegen de man liep een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door de Spaanse autoriteiten.

Volgens het Spaans ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om een Belgische man die momenteel naar de strijdnaam Abou Nouh luistert. Hij behoort tot een netwerk van jihadisten dat opereert vanuit Melilla, de Spaanse enclave aan de Marokkaanse kust. De man zou eind 2012 in Syrië hebben gezeten en kwam nu nieuwe leden rekruteren voor IS, in samenspraak met het hoofd van de Spaanse tak van de terreurgroepering.

Volgens Spaanse bronnen waren er ook Spaanse agenten van de antiterreurcel betrokken bij de arrestatie in Luxemburg. Een Luxemburgse rechter zal nu beslissen over zijn uitlevering aan Spanje. De woordvoerder voegde er nog aan toe: "het gaat om terrorisme, dat is duidelijk".