Binnenkort anticonceptie via afstandsbediening?

Anticonceptie vanop afstand. Het lijkt bijzonder vergezocht, maar het zou weleens sneller werkelijkheid kunnen worden dan u denkt. Het Amerikaanse bedrijf MicroCHIPS heeft een computerchip ontwikkeld die liefst 16 jaar lang beschermt tegen zwangerschap en bovendien eenvoudig aan- en uit te schakelen is. De anticonceptiechip zou al tegen 2018 beschikbaar kunnen zijn. Dat meldt de BBC.

De chip wordt onder de huid geïmplanteerd en geeft dagelijks een kleine hoeveelheid levonorgestrel, een vrouwelijk hormoon, af. Dat gebeurt 16 jaar lang, waarna de chip vervangen moet worden. Maar de chip kan op elk moment worden uitgeschakeld met een draadloze afstandsbediening. Als je zwanger wil worden, kan je de chip dus zelf afzetten, om die na de bevalling weer aan te zetten.

Het project kreeg al de steun van Microsoft-topman Bill Gates en het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Volgend jaar zou al worden gestart met de preklinische testen. Als die naar behoren verlopen, zou de technologie ook gebruikt kunnen worden bij andere geneesmiddelen. De ontwikkelaars van de chip hopen hun uitvinding tegen 2018 op de markt te kunnen brengen. De chip is klein (20mm x 20 mm x 7mm) en zal "competitief geprijsd worden", klinkt het.

Een kleine elektrische lading smelt een ultrafijn zegel rond de dosis levonorgestrel, waardoor de dagelijkse dosis van 30 microgram wordt afgegeven in het lichaam. Er bestaan andere implant-anticonceptiemiddelen, maar die vereisen allemaal een bezoek aan de huisarts.

Het probleem met de anticonceptiechip is dat draadloze technologie gehackt kan worden. En over anticonceptie ben je natuurlijk liefst je eigen baas. Om die reden zijn de makers bezig met manieren om de chip te beveiligen tegen hacking. "De communicatie met het implantaat moet dicht bij de huid gebeuren, zodat iemand aan de andere kant van de kamer je chip niet kan herprogrammeren", legt Robert Farra van het MIT uit.