De Wever over Vlaamse formatie: "Mislukken is geen optie"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft er alle vertrouwen in dat de Vlaamse formatie met CD&V tot een goed einde zal worden gebracht. "Mislukken is geen optie", zei hij in "De ochtend" op Radio 1. Maar de onderhandelingen tussen CD&V en N-VA verlopen duidelijk moeizaam. Over onderwijs zou er wel al grotendeels een akkoord zijn.

De Wever erkent dat het debat over de centen de zaken bemoeilijkt. "Ik kan me uit het verleden nog moeilijkheden herinneren over waar we het nieuwe geld aan moesten uitgeven. Dit is natuurlijk een heel andere soort ruzie", klonk het. Volgens de N-VA-topman zijn de noden in Onderwijs en Welzijn "enorm", maar zijn de noodzakelijke middelen er "gewoon niet".

Compromissen sluiten is dus de boodschap. En daar zullen N-VA en CD&V als "logische partners" wel in slagen, denkt De Wever.

"De formatie vlot niet echt"

De vorming van een nieuwe Vlaamse regering loopt dus niet van een leien dakje. De vertegenwoordigers van N-VA en CD&V onderhandelen nu al 6 weken. Nooit eerder duurden de gesprekken zo lang.

"Alles heeft te maken met de begroting. Gisterennamiddag is er een soort van crisisoverleg geweest tussen de twee toponderhandelaars: Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V). De formatie vlot niet echt. Er is een groot gat in de kas, ze moeten 1,4 miljard besparen en dat is niet eenvoudig", zegt VRT-journalist Marc Van de Looverbosch.

"Dus zullen ze compromissen moeten sluiten, want naast besparen moet er ook geïnvesteerd worden in schoolgebouwen, rusthuizen, enzovoort. En Kris Peeters heeft gezegd dat CD&V het vel duur zal verkopen."

Er zijn ook inhoudelijke meningsverschillen. "N-VA wil de provincies afschaffen, de traditionele machtsbasis voor CD&V, die dat natuurlijk niet graag ziet gebeuren. En CD&V zit stevig verankerd in Vlaanderen via de christelijke zuil in de welzijnssector en het onderwijs. N-VA wil ontzuilen. CD&V zal die zuil met hand en tand verdedigen. De politieke macht die ze verloren heeft, wil ze nu compenseren door een sterke aanwezigheid van die bevriende zuil in Vlaanderen", aldus Van de Looverbosch.

Onderwijs en welzijn

De gesprekken gisteren gingen vooral over onderwijs. Er zou daarover grotendeels een akkoord op tafel liggen, inclusief consensus over het masterplan voor de hervorming van het secundair onderwijs "Er zijn stappen vooruit gezet, maar dat is nog niet gefinaliseerd", zegt Peeters.

Vandaag staat onder meer welzijn op de agenda. De financiering van de zorgsector en de wachtlijsten zijn daar een heikel punt. Ook de begroting komt vandaag aan bod.

Net als De Wever gelooft Peeters in een goede afloop. "Er is vertrouwen rond de tafel, dat is het belangrijkste", luidt het.

lees ook