Dieven hebben het gemunt op volgeladen caravans

De federale politie en de mobiliteitsorganisatie VAB waarschuwen voor een piek in caravandiefstallen. Dieven houden in de gaten wanneer een eigenaar zijn trekcaravan of mobilhome van stal haalt en slaan toe als die volgeladen op de oprit of langs de kant van de weg staat. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
(Archieffoto)

Het fenomeen keert elk jaar bij het begin van de zomervakantie terug. Alleen gisteren al werden er bij de politie 3 gevallen gemeld. "Dieven zijn erg alert deze tijd van het jaar", weet VAB. "Als plots de caravan uit de winterstalling wordt gehaald, weten ze dat hij volgeladen wordt. Net voor het vertrek gaan ze ermee aan de haal."

In 2013 overkwam het 125 gezinnen - 98 van hen hadden een caravan of campingcar, 27 een mobilhome. In 2011 waren er nog maar een honderdtal meldingen, maar de cijfers stijgen jaar na jaar. "Eén goeie tip: laat alles wat waardevol is uit de caravan tot je daadwerkelijk vertrekt", zegt VAB

"We hadden het heel moeilijk gemaakt"

Ook een familie uit Halle is slachtoffer geworden van de praktijk. Ze wilden naar Kroatië vertrekken, maar de nacht voor hun afreis werd de volgeladen caravan gestolen. Nochtans hadden ze die goed beveiligd, zegt Nathalie Van Craenem aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

"Ze stand vast met een klem. We hadden alle veiligheidsmaatregelen genomen, het wieltje afgedaan, de pootjes afgezet. We hadden het heel moeilijk gemaakt en toch zijn ze ermee weggeraakt."

De caravan was 11.000 euro waard, maar de spullen in de caravan zouden zo'n 9.000 euro waard zijn. De familie blijft niet bij de pakken zitten, want ze vertrekken alsnog op reis, maar dan wel naar Frankrijk met de tent.