Engelse archeologen leggen laat-Romeinse skeletten bloot

In het graafschap Dorset in het zuidwesten van Engeland hebben archeologen vijf skeletten blootgelegd vlak bij een laat-Romeinse villa. Het gaat om een unieke vondst omdat nooit eerder menselijke resten in de onmiddellijke nabijheid van constructies uit dit tijdperk zijn ontdekt in het Verenigd Koninkrijk. Mogelijk vertellen de skeletten meer over het leven van de landelijke elite van toen.

De skeletten zijn ontdekt door archeologen van de universiteit van Bournemouth bij opgravingen op de Durotrigessite in het graafschap Dorset. Het gaat om de resten van 5 mensen: 2 volwassen mannen, 2 volwassen vrouwen en 1 oudere vrouw. Ze zouden halfweg de 4e eeuw na Christus hebben geleefd.

De beenderen zijn gevonden in de onmiddellijke omgeving van de overblijfselen van een laat-Romeinse villa. De onderzoekers vermoeden daarom dat het om de eigenaars en de bewoners van de villa gaat. Mogelijk vormden ze 3 generaties van dezelfde familie.

"Deze ontdekking is van een grote waarde", zegt Miles Russell van de universiteit van Bournemouth. "Het is de eerste keer in het Verenigd Koninkrijk dat bewijs van een laat-Romeinse villa en de resten van de bewoners op dezelfde locatie zijn gevonden. Dit kan ons interessante informatie verschaffen, bijvoorbeeld over de gezondheid van de bewoners en hun afkomst."

"Eén van de grote vragen over de laat-Romeinse villa's in het zuidwesten van Engeland is immers of ze eigendom waren van geromaniseerde Britten dan wel of ze werden bewoond door mensen die uit andere delen van het Romeinse rijk afkomstig waren. Een analyse van de botten kan daarover uitsluitsel bieden."

De villa zelf werd vorig jaar al opgegraven door studenten. "De laat-Romeinse landelijke elite op de Britse eilanden leefde in een tijdperk van economische achteruitgang", voegt Paul Cheetham van dezelfde universiteit eraan toe. "Deze vondst kan een licht laten schijnen op de nadagen van dit gouden tijdperk."