Farmabedrijven krijgen Europese boete van meer dan 400 miljoen euro

De Europese Commissie heeft het Franse farmabedrijf Servier en vijf producenten van generische geneesmiddelen een boete opgelegd van in totaal 427,7 miljoen euro. De bedrijven hadden afspraken gemaakt om de prijs van een bloeddrukmiddel kunstmatig hoog te houden, en dat is nadelig voor de consument.

Het gaat om de prijs van perindopril, een bloeddrukmiddel dat onder meer gebruikt wordt om hartfalen tegen te gaan. Het medicijn wordt onder de merknaam Coversyl geproduceerd door het Franse farmabedrijf Servier.

Servier probeerde de prijs van het medicijn kunstmatig hoog te houden, door producenten van generische geneesmiddelen te betalen van zodra zij een generisch alternatief voor Coversyl op de markt wilden brengen. Het farmabedrijf betaalde op die manier "verschillende tientallen miljoenen euro's" om zijn product te beschermen.

"Anticompetitief"

"Servier hanteerde een strategie waarbij het bedrijf systematisch elke concurrent uitkocht", zegt Europees commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia. Hij noemt dergelijk gedrag "anticompetitief" en nadelig voor de consument.

De hoogste boete is dan ook voor het Franse bedrijf zelf. Dat moet ruim 330 miljoen euro neertellen. De producenten met wie de deals gesloten werden, betalen kleinere boetes, tussen 10 en 40 miljoen euro. Het gaat om de producenten Niche/Unichem, Matrix (ondertussen gekocht door Mylan), Teva, Krka en Lupin.