Franse bankier aan het hoofd van bank Vaticaan

De 51-jarige Fransman Jean-Baptiste de Franssu is benoemd tot nieuwe voorzitter van de bank van het Vaticaan. Hij volgt bij het Instituut voor Religieuze Werken, zoals de bank officieel heet, de Duitser Ernst von Freyberg op. De veelgeplaagde bank van het Vaticaan wordt hervormd na een reeks van schandalen.
AP2013

De Duitse advocaat von Freyberg stond maar 17 maanden aan het hoofd van de bank. Hij werd in februari 2013 aangesteld door de toenmalige paus Benedictus XVI om de transacties van de bank gelijk te stemmen met de internationale banknormen. Dat gebeurde nadat de bank in opspraak was gekomen door witwas-schandalen en geldsmokkel.

Von Freyberg verklaarde onlangs in een interview met de Duitse krant Bild dat "de bank opnieuw schoon is". Nog volgens de Duitser hebben "dubieuze investeringen" de bank uiteindelijk meer dan 45 miljoen euro gekost.

Activiteiten terugschroeven

Onder het nieuwe management zullen de activiteiten van de bank naar verwachting aanzienlijk teruggeschroefd worden, zodat een herhaling van de vele witwasschandalen niet meer mogelijk is. De nieuwe topman maakte ook al deel uit van een economische adviescommissie van het Vaticaan die eerder dit jaar door paus Franciscus werd opgericht.

Interessant detail: de zoon van de Franssu, Louis-Victor, werkt voor het Amerikaanse consultancybureau Promontory dat vorig jaar het klantenbestand van de Vaticaanse bank doorlichtte. Als gevolg van die audit werden ruim 3.400 rekeningen afgesloten.