Geens volgende week naar Kamercommissie Financiën

Ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) wordt volgende week ondervraagd door de Kamercommissie Financiën, over de boete die BNP Paribas kreeg voor het overtreden van handelssancties. Maar ook het Arco-dossier zal ter sprake komen.

De Kamercommissie Financiën komt volgende week donderdag bijeen om ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens te interpelleren, over de boete die BNP Paribas heeft gekregen voor het overtreden van de handelssancties tegen onder meer Soedan en Iran.

BNP Paribas heeft meer dan 190 miljard dollar versluisd naar gesanctioneerde staten. Een groot deel van dat geld ging naar de Soedanese regering, die op dat moment beschuldigd werd van een genocide in de regio Darfoer. De Frans-Belgische grootbank kreeg daarvoor een monsterboete van 8,97 miljard dollar (6,5 miljard euro), te betalen aan het Amerikaanse gerecht. De Belgische staat is de grootste privéaandeelhouder van de Franse bank.

Arco

De parlementsleden willen de minister ook aan de tand voelen over het Arco-dossier. Vorige week besliste de Europese Commissie dat de waarborgregeling voor de coöperanten niet wettig is. Maar Geens wil tegen die beslissing in beroep gaan bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

De Kamercommissie vindt plaats op donderdag 17 juli, na de plenaire vergadering.