Hebt u het allerlaatste papieren treinkaartje van Nederland?

Wie meent in het bezit te zijn van het allerlaatste papieren treinkaartje van de Nederlandse Spoorwegen (NS) krijgt nog de hele week de tijd om zich te melden en de beloning van 250 euro die het Spoorwegmuseum uitlooft op te strijken. Dat heeft conservator Jos Zijlstra bevestigd aan het Algemeen Dagblad.

Afgelopen nacht heeft de NS afscheid genomen van het papieren treinkaartje. Tussen middernacht en 4 uur vanmorgen zijn overal in Nederland de ticketautomaten aangepast aan een nieuw systeem waarbij het vervoersbewijs voortaan uit een chipkaart bestaat.

Gisteren kondigde het Spoorwegmuseum aan liefst 250 euro veil te hebben voor het allerlaatste papieren treinkaartje. Bedoeling is het een plaatsje in het museum te geven, naast het allereerste papieren treinkaartje ooit uitgegeven.

"In onze mailbox zitten al tussen de 40 en 50 berichten van mensen die beweren het allerlaatste papieren treinkaartje te hebben gekocht", vertelt museumconservator Zijlstra aan het Algemeen Dagblad.

"Daarnaast krijgen we heel veel telefonische vragen. Al die reacties hebben ons doen besluiten de "deelnemers" een volle week de tijd te geven om hun kaartje in te leveren."

"Wellicht nog exemplaren met een later tijdstip"

Alleen kaartjes met een tijdstempel komen in aanmerking. Waar het laatste kaartje precies is uitgegeven, is niet duidelijk. De automaten zijn immers gefaseerd aangepast. Bovendien zouden sommige automaten nog een eind na 4 uur papieren tickets hebben uitgereikt.

"We hebben al een paar kaartjes binnen die om 3.59 uur zijn afgestempeld, maar wellicht zijn er dus nog exemplaren met een veel later tijdstip. Dat moeten we afwachten."

Zijlstra wil nu eerst nagaan waar het allerlaatste papieren ticket effectief is uitgegeven. Vervolgens wil hij uitzoeken of het zich onder de vele ingezonden of aangeboden tickets bevindt. Als dat niet het geval is, opteert hij voor het kaartje dat het dichtste in de buurt komt.

"Als we meerdere kaartjes met het allerlaatste tijdstip binnenkrijgen, dan duiden we de winnaar via loting aan", weet hij nog.

lees ook