Ieper verwelkomt tienduizenden wielerfans voor Tour

Ieper heeft heel wat voorbereidingen getroffen voor de start van de vijfde etappe van de Tour de France op de Grote Markt. Er werden vandaag zo'n 40.000 wielerliefhebbers verwacht. Ook koning Filip zakte af naar Ieper om er het startsein te geven.

De Ieperse binnenstad is intussen weer vrij voor het verkeer, nadat die vanmorgen om 6 uur afgesloten werd. De politie raadt wielerliefhebbers aan om de aangeduide randparkings, die om 7 uur opengingen, te gebruiken en met een pendelbus naar het stadscentrum te trekken.

Ook enkele afritten van de A19 waren afgezet. Dat was het geval voor de afrit Ieper Noord in de richting van Kortrijk. Ook andere afritten in de buurt van het parcours werden afgesloten, onder meer in Menen. Ook op de E403 werden er een tijdlang enkele afritten afgesloten, zoals Izegem/Rumbeke.

De publiciteitskaravaan is om 11.45 uur van op de Grote Markt vertrokken. Om 12.40 uur was er de startceremonie op de Grote Markt en passeerden de renners één voor één op het podium om zich in te schrijven. De officieuze start werd om 13.45 uur gegeven op de hoek van de Grote Markt en de Rijselstraat. Van daaruit reden de renners naar de Franse militaire begraafplaats Saint Charles de Potyze op de Zonnebeekseweg waar om 14 uur de officiële start werd gegeven.

Intussen is de hele stad opnieuw vrijgesteld voor het verkeer, behalve de Esplanade. Die blijft verkeersvrij aangezien de rit daar op groot scherm te zien is, en er bovendien heel wat animatie voorzien is. Ieper wil immers van het evenement een gratis sport- en familiegebeuren maken waarbij zoveel mogelijk mensen betrokken zijn.

Omega Pharma-Quick.Step met klaprozen

De renners van Omega Pharma-Quick.Step verschenen aan de start met klaprozen op de mouwen. OPQS deed dit ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, die 100 jaar geleden uitbrak. Aan de zijkanten van de shirts zal ook #wedonotforget vermeld staan.

"Deze tragische gebeurtenis speelt nog altijd een belangrijke rol in het dagdagelijkse leven van veel mensen in West-Vlaanderen", aldus OPQS-manager Patrick Lefevere. "De hoofdzetel van ons team is gelegen in Wevelgem, in het hart van Vlaanderen. Daarom hebben we beslist om de soldaten die omgekomen zijn in de strijd, ongeacht welke nationaliteit, eer te betuigen."

"Honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog zitten er renners uit 13 verschillende landen in ons team. Sport is altijd een middel geweest om eenheid en niet verdeeldheid te bewerkstelligen. We hopen dat dit kleine gebaar kan bijdragen aan het herdenken van een van de ergste menselijke tragedies."