Somers: "Geen nieuwe instrumenten nodig in aanpak Syriëstrijders"

"Vandaag hebben we alle nodige instrumenten om het probleem van de Syriëstrijders aan te pakken. Die moeten we versterken." Met die woorden heeft burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD) in "Terzake" duidelijk gemaakt dat hij weinig voelt voor een zogenoemd departement Binnenlandse Veiligheid. Daarvoor had burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) gisteren gepleit.

Na afloop van overleg tussen Vlaamse en Nederlandse burgemeesters in Delft over het probleem van de Syriërstrijders stelde De Wever gisteren voor een departement Binnenlandse Veiligheid op te richten naar het voorbeeld van het Homeland Security Office in de VS.

Somers voelt maar weinig voor zo'n departement. Dat maakte hij duidelijk in "Terzake". "Er moet meer gebeuren om de Syriëstrijders aan te pakken, maar we moeten geen nieuwe instrumenten creëren", zei hij. "We hebben nood aan een totale aanpak waarbij het lokale, het federale en het Europese niveau de handen ineen slaan."

"Steun van de federale politie is welkom, maar vooral preventieve maatregelen dringen zich op. We moeten mensen het gevoel geven dat ze deel uitmaken van de samenleving. Een gevoel van uitsluiting is immers een ideale voedingsbodem voor radicalisering."

Tegelijk legde Somers het voorstel van burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) opnieuw op tafel om jongelui die op het punt staan naar Syrië te vertrekken de identiteitskaart af te nemen.

"Departement bestaat de facto al"

Ook politicoloog Rik Coolsaet toont zicht weinig onder de indruk van de oproep van Bart De Wever. "Hij pleit voor een departement dat bij ons de facto al bestaat onder de vorm van het ministerie van Binnenlandse Zaken", zei hij eveneens in "Terzake". "Daarnaast hebben we met het OCAD een coördinatieorgaan voor dreigingsanalyse."

"Bovendien zou zo'n departement van Binnenlandse Veiligheid een verstrengeling betekenen van het ministerie van Justitie en dat van Binnenlandse Zaken. Ik denk niet dat zo'n superministerie compatibel is met onze rechtsstaat."