Stem van Pinokkio is overleden

Richard Percy Jones, de acteur die Disneyfiguur Pinokkio een stem gaf in de originele film uit 1940, is overleden. Hij werd 87. Dick Jones, zoals hij genoemd werd in de filmwereld, kreeg in 2000 nog de titel van "Disneylegende" omwille van zijn rol in de iconische tekenfilm.

Toen Jones in 1940 de stem van tekenfilmfiguur Pinokkio insprak, had hij nooit kunnen vermoeden dat de film een klassieker zou worden die generaties lang zou meegaan. "Op dat moment was Pinokkio gewoon een job. Ik prijs mezelf nu gelukkig dat ik deel mocht uitmaken van zo'n mooi project", zei Jones toen hij in 2000 van de Disney Studio's de titel van Disneylegende kreeg.

Jones sprak niet enkel de stem in van de houten pop die een echte jongen wilde zijn. Hij trok zelf een gelijkaardig kostuum aan en speelde scènes na zodat de Disneytekenaars het verhaal makkelijker konden tekenen.

De filmcarrière van Jones begon al toen hij amper 3 jaar oud was. Hij werd ontdekt door Hoot Gibson, legende van de cowboyfilm. Jones moest zijn carrière even onderbreken toen hij in 1944 werd opgeroepen door het Amerikaanse leger. Vanaf 1949 legde hij zich vooral toe op televisiewerk. In 1959 hield hij het acteren voor bekeken voor een carrière in de vastgoedsector.