Tien jaar cel voor ex-burgemeester van New Orleans

Voormalig burgemeester van New Orleans Ray Nagin, die in 2005 wereldberoemd werd voor zijn optreden tijdens orkaan Katrina, is tot tien jaar cel veroordeeld wegens corruptie en omkoping.

Nagin werd in februari schuldig bevonden aan twintig strafbare feiten. De oud-burgemeester had volgens een federale rechtbank in New Orleans voor ruim 200.000 dollar (146.000 euro) aan smeergeld aangenomen van zakenlui. In ruil daarvoor zou hij hen bevoordeeld hebben bij het toekennen van bouwopdrachten.

Er hing de 58-jarige Democraat een maximumstraf van 20 jaar cel boven het hoofd, maar de rechter heeft hem nu dus een gevangenisstraf van 10 jaar gegeven. Bij het verlaten van de rechtszaal lachte Nagin naar zijn aanhangers die verzamelen hadden geblazen aan het gebouw en hij knuffelde hen ook. De ex-burgemeester wordt vanaf september verwacht in de gevangenis. 

Orkaan Katrina

Ray Nagin werd in 2002 burgemeester van New Orleans en was een politieke nieuwkomer. Hij beloofde hervormingen en ging strijden tegen corruptie, onder andere in de taxisector van de stad. Maar algauw zondigde hij zelf aan corruptie. De openbare aanklagers zeggen dat de feiten al tijdens zijn eerste ambtsperiode plaatsvonden.

Nagin werd beroemd toen orkaan Katrina in augustus 2005 grote delen van New Orleans onder water zette en een ongezien drama veroorzaakte. In totaal kwamen 1.800 mensen om. Terwijl toenmalig president George W. Bush zware kritiek over zich heen kreeg voor zijn aanpak na de ramp, werd Nagin geprezen voor zijn kordate optreden als crisismanager.

Door die aanpak werd hij herverkozen in 2006, maar tijdens die tweede termijn werden de corruptiepraktijken ernstiger. Nagin kreeg ook af te rekenen met een vertraagde wederopbouw en een groeiende criminaliteit. In 2010 werd hij als burgervader opgevolgd door Mitch Landrieu.

Public Domain