Twee doden bij doortocht supertyfoon Japan

Op de eilandengroep Okinawa, in het zuiden van Japan, zijn twee doden gevallen bij de doortocht van de supertyfoon Neoguri. De tyfoon met rukwinden tot 162 kilometer per uur over de eilanden beweegt zich intussen in de richting van de hoofdeilanden. Daar vrezen ze nu vooral de zware regenval.

Neoguri, de achtste tyfoon dit seizoen, kondigde zich aan als een van de krachtigste tyfoons ooit in Japan. Gisteren hadden de autoriteiten op de eilandengroep een half miljoen inwoners de raad gegeven om hun woning te verlaten. Dat getal werd uiteindelijk bijgesteld naar 200.000. Alle andere bewoners kregen het advies om binnen te blijven. De scholen op de eilanden zijn sinds gisteren dicht. De luchthaven van de hoofdstad Naha is intussen opnieuw geopend.

Met de ramp van Fukushima drie jaar geleden in gedachten zijn ook alle 48 Japanse kerncentrales stilgelegd. Japanse meteorologen hadden immers voorspeld dat de tyfoon met rukwinden met een snelheid van 250 kilometer per uur over de Okinawa-eilanden zou razen. Uiteindelijk bedroeg de windsnelheid 162 kilometer per uur.

De dodentol na de doortocht van Neoguri staat op twee. Dertig mensen raakten gewond, de meesten onder hen door valpartijen. Zo'n 63.000 huizen zitten zonder stroom. Op de Japanse televisie waren beelden te zien van een ingestort gebouw en ondergelopen straten in de hoofdstad Okinawa.

Neoguri is nu onderweg naar de overige Japanse eilanden. Het Japanse meteorologische agentschap verwacht dat de tyfoon morgen  op het zuidelijke eiland Kyushu aan land zal gaan en van daaruit oostwaarts naar het belangrijkste eiland Honshu zal trekken.

Nu de tyfoon in kracht is afgenomen, is er vooral vrees voor wateroverlast. Japan kreeg de voorbije week al bakken regen te verwerken - de zwaarste regenval in 50 jaar - en Neoguri wordt gekenmerkt door erg actieve regenwolken. Het gevaar voor aardverschuivingen en overstromingen is dan ook aanzienlijk, zo zeggen de meteorologen. De hoofdstad Tokio zou volgens hen overigens gespaard blijven.

Japan krijgt jaarlijks twee tot vier tyfoons over zich heen maar het is erg uitzonderlijk dat ze in juli plaatsvinden.