Vlaamse studenten bij absolute top inzake financiële kennis

Vlaamse 15-jarigen behoren met hun financiële kennis tot de absolute top, toch zeker vergeleken met hun leeftijdsgenoten uit de 17 andere landen en regio's in de jongste PISA-test. Ze moeten enkel de scholieren uit Shanghai laten voorgaan. Helaas spant Vlaanderen ook de kroon inzake de kloof tussen scholieren naargelang hun migratieachtergrond.

De hoge Vlaamse score is opvallend. Een rondvraag besteld door Rabobank sprak vorig jaar nog van ondermaatse financiële basiskennis onder de Belgen, nadat ook studenten van de Arteveldehogeschool al tot die conclusie waren gekomen voor Vlaanderen.

Vergeleken met 12 OESO-landen en 5 partnerlanden, samen goed voor 40 procent van het wereldwijde bbp, blijken de Vlaamse scholieren het echter allerminst slecht te doen. Het onderzoek bij 29.000 leerlingen plaatst de Vlaamse scholieren boven die van onder meer de VS, Australië, Frankrijk, Italië, Spanje, Israël en Rusland.

Enkel Shanghai steekt met kop en schouders boven de rest uit, maar Vlaanderen volgt wel degelijk op twee. Ruim drie op de vier Vlaamse scholieren is bijvoorbeeld in staat de voordeligste lening te kiezen uit opties met verschillende rentes, afbetalingen en looptijd. In Shanghai is dat ruim 90 procent.

Eén op zes Vlaamse scholieren behoort ook echt tot de top, inclusief uitgebreide kennis en het inzicht om complexe financiële producten te analyseren. Enkel in Shanghai is die kopgroep groter, met liefst 41 procent van alle 15-jarigen. Het OESO-gemiddelde is 7,9 procent, Italië (1,8%) en Colombia (0,4%) bengelen achteraan.

Schaduwzijde is het verschil tussen scholieren met en zonder migratieachtergrond in Vlaanderen. Van alle onderzochte OESO-landen is die kloof het grootst in Vlaanderen, zeker wanneer de socio-economische situatie en de thuistaal niet in acht genomen worden. De kloof tussen jongens en meisjes is relatief klein, waarbij jongens het iets beter doen.