"Aan de ene kant sliepen de koeien, aan de andere kant de kinderen"

Door de zware regenval van gisteravond en -nacht zijn verschillende zomerkampen ontruimd. Op een surfkamp in De Haan werden de deelnemers geëvacueerd voor het stormweer. Aan onze kust viel er niet enkel veel regen, maar ging ook de wind heftig tekeer. Ook in de provincies Luik, Namen en Luxemburg werden verschillende scoutskampen noodgedwongen stopgezet. Een scoutsgroep uit De Pinte kreeg van een vriendelijke boer zelfs even onderdak in een koeienstal.
Deze scoutsgroep uit De Pinte kreeg van een boer onderdak in een stal.

De brandweer van De Haan/Wenduine heeft vannacht 23 kinderen en hun 6 begeleiders geëvacueerd. De groep had hun surf- en skatekamp opgeslagen in De Haan. Ze sliepen er in omgebouwde bussen die in een weide stonden opgesteld. In de buurt van het terrein stonden echter heel wat bomen en bevonden zich ook wat losliggende panelen.

Aan de kust viel er niet alleen veel regen, maar er stond ook een gevaarlijke wind. Door het stormweer werd daarom om veiligheidsredenen beslist om de kinderen te evacueren. De groep heeft de nacht doorgebracht in het Zeepreventorium van De Haan. Een kind werd door zijn ouders opgehaald.

"De bedoeling was vooral om de veiligheid van de kinderen te waarborgen omdat er op het kamp nogal veel loshangende en losliggende voorwerpen te vinden waren. Door de wind was het te gevaarlijk om die jongeren daar te laten verblijven", zegt Philip Taelman van de brandweer.

Ook scoutsgroepen moeten kamp vroegtijdig afbreken

Ook in het zuiden van ons land, waar traditioneel veel scoutsgroepen hun tenten opslaan, is er op verschillende plaatsen vroegtijdig een einde gekomen aan het geplande zomerkamp.

In Plainevaux (provincie Luik) werden woensdagavond zo'n 68 scouts en hun leiding geëvacueerd en ondergebracht in een nabij gelegen schuur. Dat heeft de politie van Seraing gemeld. Het scoutskamp was opgetrokken aan de rand van een klein riviertje. Door de hevige regen dreigde het terrein te overstromen. Daarom besliste de brandweer om het kamp te ontruimen.

In totaal werden in de provincie Luik vijf kampen vroegtijdig stilgelegd. Onder meer een groep Vlaamse meisjesscouts uit Borgerhout keerde vroeger dan gepland terug naar huis. Een andere Vlaamse scoutsgroep, uit Nijlen, kon na een korte evacuatie wel naar hun kampterrein terugkeren.

Ook nabij Han-sur-Lesse en Eprave (provincie Namen) werden twee scoutskampen ontruimd. Het ging telkens om een zestigtal kinderen en hun begeleiders. De evacuatie was een voorzorgsmaatregel omdat het waterpeil van de nabijgelegen Lomme maar bleef stijgen.

"Aan de ene kant de koeien, aan de andere kant de kinderen"

Een van de preventief geëvacueerde groepen in Han-sur-Lesse was de FOS-scoutsgroep uit De Pinte. "Er was kans op overstromingsgevaar, zeker tijdens de nacht. we hebben dus beslist om eerst te evacueren en niet af te wachten tot het 's nachts zou moeten gebeuren", vertelt leider Arnout Laureys.

"We hebben gevraagd aan de boer of hij nog stallen over had, waarin dat de kinderen konden slapen. En gelukkig had hij nog een zeer grote stal ter beschikking. Aan de ene kant de koeien en aan de andere kant de kinderen, zo hebben ze hier de nacht doorgebracht."

Ook de scouts van Oostduinkerke zagen hun kamp in het plaatsje Jalhay in het water vallen. Het kamp was zonnig begonnen, maar dinsdag begon het onophoudelijk te regenen. "In het beekje naast ons kamp (zie foto bovenaan, red.) stond 20 centimeter water, maar in één dag is het waterpeil een meter gestegen", getuigt scoutsleider Benjamin Strobbe.

"Na twee dagen was alles nat. De meesten van ons hadden geen droge kleren meer", vertel een andere scout nog. En dus zag de scoutsleiding zich genoodzaakt om alles in te pakken en de 50 kinderen terug op de bus richting Oostduinkerke te zetten.

Volgens Jan Van Reusel van de nationale scoutsleiding is het ergste leed intussen geleden. "Ik denk dat mits een aangepast regenprogramma de kampen verder ongehinderd kunnen doorgaan, tenminste als de toestand op het terrein dat toelaat. De groepen moeten vooral zich afstemmen op de plaatselijke leiding en de aanwijzingen van de hulpdiensten opvolgen."

Limburgse kampplaatsen nemen maatregelen

Op de Limburgse kampplaatsen was er van wateroverlast nog geen spraken. Toch nemen de kampterreinen wel maatregelen tegen het regenweer. Er worden greppels gegraven om het water uit de tenten te houden.

Toch bleef de provincie Limburg niet van de felle regen gespaard. De "beachclub" Baouzza, die deze zomer tijdelijk haar tenten opslaat op de universitaire campus in Diepenbeek, is nagenoeg volledig ingesloten door regenwater. De nabijgelegen Demer is door de aanhoudende neerslag zo sterk gestegen, dat alle weilanden rondom het terrein blank staan.

De brandweer van Hasselt kwam ter plaatse, maar kon weinig doen. Het water kwam niet binnen in het strandpaviljoen zelf, omdat het op een verhoog is gebouwd. Een groot deel van de elektriciteit is er wel uitgevallen, omdat de kabels onder het waterniveau liggen. De club blijft gesloten tot de elektriciteitsproblemen zijn opgelost.