"Jullie zijn bij deze geconstitueerd"

In de Senaat hebben de gecoöpteerde senatoren de eed afgelegd. Onder hen ook Jan Becaus, Pol Van Den Driessche (beiden N-VA), Bert Anciaux (SP.A) en Steven Vanackere (CD&V).
Jan Becaus legt de eed af als senator voor de N-VA.

Het gaat om 6 Nederlandstaligen en 4 Franstaligen die zijn aangeduid door de deelstaatsenatoren. Veelal zijn het politici die op 25 mei net naast een zitje grepen en via de coöptatie worden opgevist, maar er is deze keer ook een wit konijn bij: gewezen VRT-journalist Jan Becaus, die gecoöpteerd senator voor de N-VA wordt.

Jan Becaus en Pol Van Den Driessche legden -niet geheel verwonderlijk als N-VA'ers- de eed alleen in het Nederlands af. Bert Anciaux probeerde het dan weer in de 3 landstalen, al wou dat in het Duits niet helemaal vlotten.

Na de eedaflegging werden ze gefeliciteerd door Senaatsvoorzitter Rik Daems (Open VLD). "Ik verklaar jullie aangesteld in de functie van senator, en jullie zijn bij deze geconstitueerd", klonk het. 

Volgende donderdag komt de Senaat nog een derde maal bijeen voor de benoeming van het bureau en de aanduiding van de vertegenwoordigers voor een aantal internationale assemblees. Dan zal ook duidelijk worden of Rik Daems (Open VLD) voorlopig voorzitter van de Senaat blijft. Het is de traditie dat het voorzitterschap van een parlement meetelt bij de verdeling van de posten bij de regeringsvorming. Momenteel zit een partijgenoot van Daems, Patrick Dewael, de Kamer al voor.

Wie zijn de 10 gecoöpteerde senatoren?

  • Jan Becaus (N-VA)
  • Pol Van Den Driessche (N-VA)
  • Lode Vereeck (Open VLD)
  • Petra De Sutter (Groen)
  • Bert Anciaux (SP.A)
  • Steven Vanackere (CD&V)
  • Christophe Lacroix (PS)
  • Anne Barzin (MR)
  • Christophe Bastin (CDH)
  • Cécile Thibaut (Ecolo)