"Mijn been verliezen is het einde van de wereld niet"

De 23-jarige Joey Pleban zou zijn been verliezen aan kanker, maar dat weerhield er hem niet van om in stijl afscheid te nemen van zijn ledemaat. De jongeman stelde samen met zijn vriendin een "bucket list" op van zaken die hij nog wilde doen met zijn been en werkte het in enkele maanden helemaal af.

Enkele jaren geleden heeft Pleban zijn enkel gebroken bij het snowboarden. Bij de scan bleek toen dat hij vele kleine tumoren had aan zijn enkel. Die tumoren werden in eerste instantie verwijderd, maar bleven maar terugkomen. Begin dit jaar lieten de dokters weten dat ze het best zijn been zouden amputeren. De jongeman zat even diep in de put, hij zou immers alle extreme sporten die hij zo graag doet, moeten opgeven.

Uiteindelijk heeft hij besloten om in stijl afscheid te nemen van zijn been. Hij stelde samen met zijn vriendin een lijstje op van wat hij nog allemaal wilde doen met zijn been. Dat ging van diepzeeduiken over skydiven tot snowboarden. Uiteindelijk heeft hij eerst zijn lijstje afgewerkt vooraleer hij uiteindelijk zich liet opnemen in het ziekenhuis om zijn been te laten amputeren.

Net voor de operatie had hij nog een tatoeage laten zetten op zijn been met daarop een stippellijn en daarbij de vermelding "gelieve hier te snijden". "Ik heb een foto van die tatoeage doorgestuurd naar de chirurg en die kon er hartelijk om lachen", zegt hij. "Toen ik in het ziekenhuis lag was het lachen mij toch wel wat vergaan, tot de operatie achter de rug was. Vanaf dan wist ik dat ik de juiste beslissing had genomen. Mijn been verliezen is het einde van de wereld niet."

Pleban is alvast niet van plan om bij de pakken te blijven zitten. Hij gaat volop sporten en overweegt de aankoop van een sportprothese. Daarnaast is hij van plan om zijn geamputeerd been te verwerken in zijn Halloweenkostuum. "Ik ga een stuk zagen uit een surfplank en dan kan ik een surfer spelen die aangevallen is door een haai", klinkt het.

lees ook