"Oneerlijke buitenlandse concurrentie kost duizenden Vlaamse bouwjobs"

De -vaak oneerlijke- concurrentie van buitenlandse werkgevers eist een zware tol bij de Vlaamse bouw-kmo's. Het voorbije jaar gingen er circa 5.000 arbeidersbanen verloren bij de Vlaamse bouwondernemingen, zegt kmo-bouwfederatie Bouwunie. Ze vraagt dringend oplossingen.

Volgens Bouwunie mist de Vlaamse bouwsector de trein van de aantrekkende economische groei. Ze wijst erop dat de faillissementen in de sector ongekende hoogtes bereiken en dat steeds minder bouwbedrijven nog met eigen personeel werken.

Het aantal arbeiders in de Vlaamse bouwbedrijven, dat in februari 2013 nog boven 100.000 lag, is gedaald tot 95.580 in april dit jaar. "Nochtans is het aantal opdrachten intussen wat gestegen", zegt Bouwunie-woordvoerster Anja Larik. Dat werk wordt volgens de kmo-bouwfederatie ingepikt door buitenlandse werkgevers.

Het is voor de Vlaamse bouw-kmo's erg moeilijk concurreren met die buitenlandse werkgevers. "Wanneer een buitenlandse werkgever alle wettelijke verplichtingen respecteert, heeft hij een tot 6 procent lagere loonkost dan een Vlaamse werkgever", luidt het. "De meeste buitenlandse werkgevers lappen echter bepaalde regels aan hun laars of maken handig misbruik van de Europese regels. Hun loonkost is tot 40 procent lager. Om nog maar te zwijgen van buitenlandse bedrijven die alle regels naast zich neer leggen."

Oplossingen

Bouwunie vraagt dringend oplossingen voor de Vlaamse bouw-kmo's. Ze vraagt onder andere dat overheidsopdrachten vaker naar Vlaamse kmo's zouden gaan. "Dat kan indien de overheid verder zou kijken dan de goedkoopste offerte", aldus Bouwunie. "Je mag toch verwachten dat zeker de overheid geen sociale fraude op haar eigen werven duldt."

Daarnaast pleit Bouwunie voor lagere loonkosten en gelijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen die op Belgische werven werkt. Ze vraagt dat een aantal maatregelen, zoals de elektronische aanwezigheidsregistratie en de nieuwe regels rond schijnzelfstandigheid, worden afgeschaft of bijgewerkt. Die leveren alleen extra administratieve rompslomp en veel ergernis op, en kunnen niet of onvoldoende worden gebruikt tegen buitenlandse fraudeurs, zegt de organisatie.