"Zelfverzekerd, onbevangen, positief"

In Kortrijk heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zijn 11 julitoespraak gehouden. Hij schetste er een optimistisch beeld van de toekomst van de regio.

Peeters opende zijn speech met een verwijzing naar de Guldensporenslag die 712 jaar geleden plaatsvond nabij Kortrijk, maar ook naar de Eerste Wereldoorlog die er honderd jaar geleden begon; beiden met dezelfde inzet: "vrijheid". Vrijheid om zelf te beslissen, zelf te kiezen welke taal je spreekt, om zelf te besturen.

"Vandaag is de Vlaamse autonomie groter dan men 700, 100 of zelfs 50 jaar geleden had durven dromen", ging hij verder en daarom is 11 juli voor Peeters een feest van de Vlaamse dynamiek. Hij verwees daarbij naar de nieuwe bevoegdheden die overgeheveld worden in het kader van de laatste staatshervorming.

Dat autonome Vlaanderen moet ook beter, warmer en welvarender zijn, waarschuwde Peeters, en waar mogelijk moet de overheid de baan ruimen om mensen, bedrijven en besturen zelf hun beslissingen te laten nemen. 

Vlaanderen mag ook niet op zichzelf terugplooien, maar moet de wereld inspireren, aldus Peeters die ook zijn vertrouwen uitsprak in de economische toestand, de bedrijven, de industrie. "Wij hebben vertrouwen in een nieuw tijdperk omdat we de bevoegdheden hebben om onze eigen keuzes te maken", besloot Peeters.