Amerikaanse baby die "genas" test opnieuw seropositief

Een Amerikaans meisje dat seropositief geboren werd maar na een intense behandeling "genezen" leek, heeft nu toch opnieuw positief getest voor het hiv-virus. Dat hebben onderzoekers bekendgemaakt.

De moeder van het meisje, dat intussen vier jaar oud is, was besmet geraakt met het hiv-virus tijdens haar bevalling. Minder dan dertig uur na de geboorte kreeg de baby al een behandeling, veel vroeger dan anders bij kinderen met een hoog risico op besmetting.

De behandeling duurde tot het meisje achttien maanden oud was, waarna ze tien maanden lang niets meer toegediend kreeg. Geen van de bloedtesten die daarop volgden wees nog op de aanwezigheid van het hiv-virus, wat liet hopen op een manier om besmette baby's van het virus te verlossen.

Bij een routinetest is het virus begin deze maand echter toch weer opgedoken. "Dat is uiteraard een zeer teleurstellende terugval voor het kind, de betrokken dokters en specialisten", reageerde directeur Anthony Fauci van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Nog volgens de arts wordt het meisje intussen opnieuw behandeld.