Amnesty International geeft namen vrij van verdachten van gruweldaden

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International publiceert donderdag een rapport met daarin een namenlijst van personen die verdacht worden van het plegen of organiseren van gruweldaden in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De organisatie eist dat de verantwoordelijken voor de gruweldaden voor het gerecht worden gebracht.

In het rapport gaat Amnesty International in op de schendingen van het internationale recht in de Centraal-Afrikaanse Republiek in de periode 2013-2014.

Het rapport is gebaseerd op verhalen van slachtoffers en getuigen. In het rapport staan zowel namen van mensen uit de anti-balakamilities als van de troepen van Seleka, de twee groepen die mekaar bekampen in de burgeroorlog daar. Beide kampen, waarin christelijke en moslimbevolkingsgroepen tegenover mekaar staan, hebben zich volgens Amnesty schuldig gemaakt aan zware schendingen van de mensenrechten en de verantwoordelijken daarvoor moeten gestraft worden.

In het rapport staan onder meer de namen van anti-balakaverantwoordelijke Levy Yakété en van Seleka-aanvoerder Nourridine Adam, maar ook van voormalig president Françoix Bozizé en van Michel Djotodia.

Amnesty doet ook een oproep om het gerechtelijke systeem in het geteisterde land opnieuw te herstellen. "Wie aan honderdduizenden mensen een moordend systeem opdringt, waaraan die mensen op geen enkele manier kunnen ontkomen, mogen niet ontsnappen aan het gerecht. Enkel als er een einde komt aan de straffeloosheid kan er een einde komen aan de spiraal van geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek", stelt onderzoeker Christian Mukosa.