Bobby McFerrin met negrospirituals op Gent Jazz

In de Bijloke in Gent is de 13e editie van het Gent Jazz Festival van start gegaan. Vanavond stonden onder anderen Bobby McFerrin en het kwartet Manu Katché, Richard Bona, Eric Legnini, Stefano Di Battista op de affiche.
©Tamara Rafkin 2014

Het festival opende vanavond droog, al worden in "regenjaren" altijd extra voorzieningen getroffen op plaatsen op het terrein waar veel volk komt. "Een festival is altijd leuker als het niet regent, maar Gent Jazz is altijd al een festival geweest waar het weer weinig invloed op heeft", zegt organisator Bertrand Flamang. "In 2012, het jaar waarin het zes van de acht dagen regende, hadden we nog nooit zoveel bezoekers gehad. De concerten zijn overdekt, net als de drank- en eetstanden."

Marc Van den Hoof (Cobra.be) hoorde vroeg op de avond de Canadese zangeres Kellylee Evans (foto in tekst) die -wat ze zingt- "goed, vakkundig en vriendelijk zingt".

Bobby McFerrin stond met "Spirityouall", een programma van negrospirituals, op Gent Jazz. "De wortels van de jazz komen van Amerikaanse bodem, dat is zeker", zegt hij. "En de negro-spirituals ook, dus op die manier zijn ze verwant."

"Iedereen had even het gevoel er vanzelfsprekend bij te horen", omschrijft Marc Van den Hoof het optreden. "Er werd muziek gemaakt voor die hele menigte, voor heel die tent, maar tegelijk voor iedereen apart. Een mengeling van folk, spiritual, soul, scat. (zie video helemaal onderaan) (...) Zullen we maar besluiten dat Bobby McFerrin en z'n gezelschap voor het eerste moment hebben gezorgd dat we "niet licht zullen vergeten"!"

©Tamara Rafkin 2014

De jonge Britse Zara McFarlane (tweede foto in tekst) zong onder meer een nummer van Nina Simone, maar ze rekent ook Luther Vandross en Michael Jackson tot haar muzikale voorbeelden.

Tot 19 juli worden onder meer nog Chick Corea en Stanley Clarke in akoestisch duo verwacht en staan binnen het jazzspectrum ook Dave Holland ("Prism"), Joshua Redman, Ibrahim Malouf ("Illusions") op de affiche. Er is verder aandacht voor de jongere generatie en artiesten van eigen bodem zoals Dez Mona en Gabriel Rios. Funk- en souladepten worden volgend weekend bediend met Charles Bradley & his Extraordinaires en José James.

Op het terrein krijgt het tweede podium (Garden Stage) dit jaar een meer prominente plaats en zondag wordt de klemtoon van het programma overdag gelegd.

©Tamara Rafkin 2014