Britse overheidspersoneel staakt voor hogere lonen

In Groot-Brittannië is het overheidspersoneel in staking uit protest tegen te lage lonen en pensioenen. Die houden geen gelijke tred met de toegenomen stijging van de levensduurte van de laatste jaren.

Naar verwachting zullen meer dan een miljoen mensen deelnemen aan de staking. Het gaat om leraars, brandweerlui, ambtenaren en personeel van het openbaar vervoer.

Zij klagen dat hun lonen van 2010 tot 2012 bevroren waren en dat die sindsdien maar met een maximum van 1 procent per jaar mogen stijgen. En dat terwijl de inflatie de laatste vijf jaar met 20 procent is gestegen. In verschillende sectoren zijn er bovendien conflicten over pensioenen en de pensioenleeftijd.

Het is nog niet duidelijk of de stakingsoproep goed wordt opgevolgd. Volgens de regering is de meerderheid van het overheidspersoneel gewoon aan het werk. Later vandaag worden nog grote manifestaties verwacht.