Curiosity verlaat het veilige nest op Mars

Een heel Martiaans jaar heeft Curiosity binnen de grenzen van een zogenoemde veilige zone in de Gale-krater op Mars doorgebracht, maar enkele dagen geleden heeft de Marsrobot het gebied achter zich gelaten om nieuwe horizonten te verkennen. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
Curiosity overschrijdt de grens van de ellips (het stipje vlak onder de blauwe lijn).

Toen Curiosity in augustus 2012 in de Gale-krater op Mars landde, deed hij dat niet lukraak. De Marsrobot zette voet aan de grond binnen een precies afgebakende ellipsvormige zone van 7 bij 20 kilometer. NASA koos voor deze landingsplaats omdat het terrein er relatief vlak is.

Het is binnen de grenzen van dit zogenoemd veilige gebied dat Curiosity sindsdien een heel Martiaans jaar van 687 aardse dagen heeft doorgebracht. Enkele dagen geleden heeft de Marsrobot deze fase van zijn verblijf op de rode planeet evenwel achter zich gelaten door buiten de ellips te treden (het witte stipje onder de blauwe lijn op de foto). Het doel van Curiosity blijft om omgevingsfactoren zoals de atmosfeer van Mars te onderzoeken.