Daems en De Croo herhalen Open VLD-mantra: "Overal of nergens"

Voor wie zou beginnen twijfelen aan de vastberadenheid van de Vlaamse liberalen, hebben Senaatsvoorzitter Rik Daems en Vlaams Parlementslid Herman De Croo op de Franstalige radio klaar en duidelijk het mantra van de partij herhaald: Open VLD zal enkel in een federale regering stappen als het ook kan meeregeren op Vlaams niveau.

Terwijl N-VA en CD&V op Vlaams vlak timmeren aan een Vlaams regeerakkoord, weerlegt Rik Daems de opmerking dat zijn partij de situatie op federaal niveau zou blokkeren.

De blokkage ligt volgens hem bij de partijen die zonder de Open VLD onderhandelen over een Vlaamse regering. Volgens Daems was op voorhand duidelijk dat het Open VLD-programma "één en ondeelbaar" is en dat de partij niet in een spagaat wilde belanden. Volgens Daems is partijvoorzitster Gwendolyn Rutten ook niet van plan "van gedacht te veranderen".

Open VLD-nestor Herman De Croo vulde op de RTBF-radio aan: "We zijn heel logisch. De zesde staatshervorming is zo verweven tussen de gewesten, gemeenschappen en het federale niveau dat het onwerkbaar is om met één been in de oppositie te staan en met het andere in de meerderheid". Moet de Vlaamse formatie dan opengebroken worden? "Er zijn precedenten", aldus De Croo.

Momenteel is het een andere liberaal, met name MR-voorzitter Charles Michel die op federaal niveau aan zet is als informateur. Zijn partij is ook niet betrokken bij de vorming van regeringen aan Franstalige kant. Maandag wordt Michel opnieuw bij de koning verwacht. De discretie rond de contacten van Michel ziet Rik Daems als "een teken van vertrouwen tussen de betrokken gesprekspartners". "Of dat een teken is dat er vooruitgang wordt geboekt, moeten we afwachten tot maandag."

lees ook