Duitsland wijst vertegenwoordiger Amerikaanse geheime dienst uit

De Duitse regering wijst de vertegenwoordiger van de Amerikaanse geheime dienst in Duitsland het land uit. Dat heeft de voorzitter van het parlementair comité dat de geheime diensten controleert meegedeeld.
Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière

Het is nog niet duidelijk of het om een formele uitwijzing gaat, waarbij de man in kwestie "persona non grata" wordt verklaard, of dat de vertegenwoordiger gewoon zal worden gevraagd het land te verlaten. Diplomatisch gezien zou die laatste mogelijkheid eleganter zijn.

De laatste dagen zijn twee vermoedelijke gevallen van spionage aan het licht gekomen. De twee informanten zouden voor de Verenigde Staten gewerkt hebben, al is het nog niet duidelijk of de twee zaken met elkaar te maken hebben. De Amerikaanse regering heeft tot nu toe nog geen commentaar geleverd op de affaire.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière is tot zo ver geweten geen belangrijke informatie buitgemaakt door de spionnen. " De door de spionnen ingewonnen informatie is -als het daar bij blijft- lachwekkend", aldus de minister, "maar de politieke schade is daarentegen nu al erg groot".

Gisteren nog had minister van Financiën Wolfgang Schäuble het al over een stommiteit. Schäuble moest op de Duitse tv toegeven dat Duitsland veel terreurdreigingen niet had kunnen afweren zonder het partnerschap met de Amerikaanse geheime diensten, maar voegde eraan toe dat dit niet betekent dat de Amerikanen derderangs mensen van ons moeten aanwerven. "Dat is zo dom, en om zo'n stommiteit kan men alleen maar huilen. Daarom is ook de bondskanselier 'not amused'", aldus nog Schäuble.