Een op de vijf auto's te laat bij de autokeuring

Mobiliteitsorganisa­ties maken zich zorgen over het hoge aantal Belgen dat zijn auto te laat bij de autokeu­ring binnenbrengt. In 2013 waren 825.000 bestuurders niet op tijd, een record. "We merken dat mensen besparen op de keuring", zegt Marie De Backer, woordvoerster van GOCA, de instantie die alle autokeurings­centra in België groepeert, in Het Nieuwsblad.

Een op de vijf auto's die nu bij een autokeuring binnenrijden, is te laat. Daar hangt sowieso een "boete" aan vast. Ben je een dag tot een maand te laat, dan betaal je 7 euro extra. Ben je meer dan een half jaar te laat, dan ben je 27,5 euro kwijt. Dat bedrag komt bovenop de 30 euro die iedereen sowieso betaalt voor een gewone keuring.

Maar die extra kosten schrik­ken bestuurders duidelijk niet af. Het aantal laatkomers bij de keuringscentra lag nog nooit zo hoog: 825.000 waren het er vo­rig jaar, 50.000 meer dan in 2012. "Het aantal ligt zorgwekkend hoog", zegt De Backer. "Veel bestuurders stellen hun technische keuring uit omdat ze willen besparen op hun autokosten. Die kosten zijn vaak niet voorzien."