Eurocommissarissen vragen Juncker meer vrouwen te benoemen

De vrouwen die deel uitmaken van de aftredende Europese Commissie hebben een brief geschreven aan Jean-Claude Juncker, de waarschijnlijke voorzitter van de volgende Commissie. Ze vragen hem om in zijn 28 leden tellende ploeg "minstens tien vrouwen" te benoemen. De Commissie-Barroso telt momenteel negen vrouwen.

De briefschrijvers zijn "erg bezorgd dat de volgende Commissie niet voldoende vrouwen zal tellen", verklaarde commissaris voor Onderwijs en Cultuur Androulla Vassiliou op een persconferentie.

Ze steunt Juncker in zijn vraag aan de lidstaten om meer vrouwen uit te sturen. Juncker mag dan wel beslissen welke portefeuille naar welke commissaris gaat, het blijven de individuele EU-landen die een (of meerdere) kandidaat-commissaris(sen) naar voor schuiven.

"De Europese Unie heeft zich ertoe geëngageerd vooruitgang te boeken op het vlak van de gelijkheid van de geslachten. Dat betekent dat er een vermeerdering nodig is van het aantal vrouwen onder de commissarissen, niet een vermindering", schrijven ze.

Behalve door Vassiliou, werd de brief ook ondertekend door commissarissen Catherine Ashton (bevoegd voor Buitenlands Beleid), Viviane Reding (Justitie), Neelie Kroes (Digitale Zaken), Maire Geoghegan-Quinn (Onderzoek en Innovatie), Maria Damanaki (Visserij), Kristilina Georgieva (Humanitaire Hulp), Connie Hedegaard (Klimaat) en Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken). Reding werd intussen verkozen als Europees parlementslid en is in de Commissie vervangen door Johannes Hahn.

lees ook