Ketting met middeleeuwse ramen zal Korenmarkt sieren

Tegen de zomer van 2015 zal een twintig meter hoge goudkleurige ketting met middeleeuwse raamdecoraties op de Korenmarkt in Gent verrijzen. Het ontwerp van kunstenares Ayse Erkmen voor een eerste van twee kunstwerken is vandaag goedgekeurd door het Gentse schepencollege.

"Het kunstwerk oogt als een glinsterende gouden ketting van twintig meter hoog, kaarsrecht de lucht in", verduidelijkt de Gentse schepen van Cultuur, Annelies Storms (SP.A). "De schakels in de ketting hebben de vorm van de ramen van middeleeuwse gebouwen in het hart van Gent." Die ramen zijn gemaakt uit messing. Het kunstwerk komt op de hoek met de Donkersteeg.

"Gent is een monument en ik wilde vooral niets monumentaals maken", zei Erkmen bij een voorstelling. Het werk moet een antwoord bieden op de torenrij die beeldbepalend is voor Gent.

"Ayse Erkmen is een kunstenares die een groot gevoel heeft om een plek te begrijpen en een beeld te realiseren dat in interactie staat met de bestaande architectuur, maar ook met de bewoners en de bezoekers", zei Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst).

In het najaar wordt een overeenkomst afgesloten met Ann Veronica Janssens voor een tweede kunstwerk. In het voorjaar 2015 zal ook groen aangebracht worden op de Korenmarkt.

De beslissing om twee kunstwerken te plaatsen op de Korenmarkt, dateert al van 2009. Een taskforce van onder meer kunstexperts en architect Paul Robbrecht duidde de twee kunstenaressen aan.