Koerden vragen aftreden Iraakse premier Maliki

De Koerden in Irak liggen overhoop met de regering in Bagdad en eisen het ontslag van premier Noeri al-Maliki. Die beschuldigt de Koerden ervan steun te verlenen aan de soennitische terreurbeweging ISIS.
AP2014
De Koerdische president Marzani.

Een woordvoerder van Massoud Barzani, de president van de autonome regio Koerdistan, beschuldigt Maliki ervan hysterisch te zijn geworden en het evenwicht verloren te hebben. Gisteren had Maliki de Koerden ervan beschuldigd de ISIS-jihadisten een schuilplaats te geven. Volgens Maliki is Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan, een hoofdkwartier voor ISIS geworden. Barzani roept Maliki op zich te verontschuldigen bij het Iraakse volk en af te treden. "U hebt het land vernield, en iemand die het land heeft vernield kan het land niet redden van de crisis", zei de woordvoerder.

Snelle opmars

Meer dan een maand geleden begon het ISIS-offensief. De jihadisten slaagden erin grote delen van het land onder hun controle te krijgen.

Maliki wordt mee verantwoordelijk geacht voor de snelle opmars van de opstandelingen, omdat zijn beleid de kloof tussen de verschillende gemeenschappen nog verder vergroot heeft. Ook Marzani verwijt Maliki dat hij anderen de schuld voor zijn falen probeert te geven.

In een reactie heeft Maliki alle vluchten van vrachtvliegtuigen van Bagdad naar de Koerdische steden Arbil en Sulaimaniya voor onbeperkte tijd verboden. Passagiersvluchten kunnen voorlopig nog wel doorgaan.