Kris Peeters: "Het wordt een zwaar weekend"

Morgen vieren de Vlaamse onderhandelaars de Vlaamse feestdag, maar zaterdag en zondag wordt opnieuw gedebatteerd over de komende begrotingen. "Het wordt een zwaar weekend", is te horen bij Kris Peeters (CD&V). De ontslagnemende minister-president betreurt het gespeculeer over hoe zijn eigen toekomstplannen de formatie zouden vertragen. "Dat gespin heeft niets met de realiteit te maken."

Vandaag werd opnieuw een hele dag onderhandeld over de budgetten. Dat gebeurde niet meer in groepen of face-to-face tussen Geert Bourgeois en Kris Peeters, maar met alle onderhandelaars rond de tafel. Zo zal ook zaterdag en zondag worden gewerkt. Vrijdag ligt alles stil volgens CD&V, volgens de N-VA is er eventueel wel ruimte voor informele contacten.

De onderhandelaars wachten intussen nog steeds op een aantal simulaties rond onder meer de kinderbijslag en de woonbonus. Als die er voor het weekend komen, kan ten gronde worden gediscussieerd over de begroting. "De agenda van het weekend is bijzonder goed gevuld", is ook bij de N-VA te horen. "De conclusies van alle 21 werkgroepen krijgen een tweede lezing."

Kris Peeters ontkent ten stelligste dat zijn partij de formatie zou vertragen omdat er nog geen duidelijkheid is over de persoonlijke toekomst van de minister-president. Her en der werd immers gesuggereerd dat CD&V de federale onderhandelingen wil afwachten om te bekijken of Peeters premier kan worden.

"Dat is heel spijtig, mijn toekomst heeft hier niets mee te maken", zegt Peeters. "Dat zij die dat gespin lanceren dan maar eens zeggen wat we met de kinderbijslag en de woonbonus moeten doen", besluit hij.

lees ook