Kwart van Belgische cafés blijft rookverbod negeren

Tijdens de eerste vier maanden van 2014 werden 500 pv's uitgeschreven tegen horeca-uitbaters omdat ze het rookverbod niet naleefden. Het aantal rookvrije cafés blijft stabiel op 77 procent, tegenover 78 procent over heel 2013.

Tussen januari en april van dit jaar kregen 500 horeca-uitbaters en 450 rokers een pv in de bus. Dit aantal ligt in de lijn van de vorige jaren. Alle waarschuwingscampagnes en afradingsmaatregelen sinds de invoering van het rookverbod in juli 2011 ten spijt, leeft ongeveer een kwart van de horeca-uitbaters de wet niet na.

Sinds mei 2014 wil de FOD Volksgezondheid met boetes tot 6.000 euro -die kunnen oplopen tot 12.000 euro bij een tweede veroordeling- en een mogelijke sluiting van zes maanden deze groep aan banden leggen. "We hebben gemerkt dat het voor die cafés financieel interessanter was om de boete te betalen. Dat willen we nu ontraden. Bovendien willen we hun concurrentievoordeel tegenover de uitbaters die de wetgeving wel volgen, aanpakken", zegt Paul Van den Meerssche van de FOD Volksgezondheid

Het stoot Van den Meerssche tegen de borst dat de sectorfederaties de overtreders blijven steunen. "Ze komen steeds af met het faillissement argument. Maar dat is een drogreden. De sector staat al jaren onder druk. Het wordt tijd dat die federaties de niet-overtreders beginnen te steunen, wat hun taak is. Zodat wij onze taak kunnen uitvoeren: de gezondheid van de burgers beschermen", besluit Van den Meerssche.