Lange wachttijden voor preventief darmonderzoek in ons land

Het grote bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker veroorzaakt lange wachttijden in alle ziekenhuizen. Die kunnen oplopen tot enkele maanden, schrijft Het Belang van Limburg. In totaal hebben meer dan 640.000 mensen ouder dan 56 een uitnodiging voor het onderzoek ontvangen.

Het bevolkingsonderzoek is van start gegaan in oktober 2013. Toen werden 244.017 mensen ouder dan 66 jaar uitgenodigd om een staaltje van hun stoelgang op te sturen. Liefst 48 procent ging op de uitnodiging in. Dit jaar krijgt ook de helft van de 56-plussers een uitnodiging. In totaal gaat het om 640.265 mensen.

Wie positief test, laat best een coloscopie (onderzoek van de dikke darm) uitvoeren in het ziekenhuis. Omdat het onderzoek zoveel succes heeft, lopen de wachttijden hoog op. "We hebben in elk geval niet hetzelfde probleem als Nederland, waar ze al spreken van de 'Fyra van de poeptest'", zegt Patrick Martens, directeur van het Centrum voor Kankeropsporing. In Nederland krijgen ze de onderzoeken helemaal niet meer verwerkt.