Onderzoek naar Dewinter na klachten over videospelletje

Het Antwerpse parket is een onderzoek gestart naar Vlaams Belangpoliticus Filip Dewinter na klachten over een videospel. In dat videospel kunnen moslimterroristen worden uitgeschakeld en kan een moskee met een stopteken worden tegengehouden. Het spel werd voor de verkiezingen gelanceerd en lokte heel wat klachten uit wegens racisme. Het parket onderzoekt nu of Dewinter met het spel aanzet tot haat en de racismewetgeving overtreedt.

Dewinter lanceerde het videospel in april op zijn website als verkiezingsstunt. De naam, "Minder-minder-minder-webgame", verwijst naar de omstreden uitspraak van de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. Het spel lokte heel wat kritiek uit en bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum (het vroegere CGKR) en het Antwerpse parket kwamen klachten binnen.

Volgens Dewinter zelf gaat het om "een onschuldig en ludiek videospel waarbij politici zoals Elio Di Rupo, Guy Verhofstadt of Laurette Onckelinckx afgebeeld als bromvlieg met een vliegenmepper kunnen worden afgestraft, waarbij een crimineel en een moslimterrorist met een knuppel kunnen worden uitgeschakeld en waarbij ook een in het Antwerpse straatbeeld opduikende moskee met een stopteken kan worden tegengehouden".

Vlaams Belang laat in een persbericht weten dat Filip Dewinter gisteren door de federale politie is ondervraagd in functie van het onderzoek dat is opgestart. "De klachtenregen en het onderzoek van het Antwerps parket moeten alleen dienen om het Vlaams Belang te intimideren en indien mogelijk te muilkorven, reageert het Antwerpse boegbeeld van de partij. Dewinter zegt ook dat hij zich met alle mogelijke juridische en wettelijke middelen zal verdedigen.