Overstroomde rivieren, amper bezoekers voor openluchtactiviteiten

De hevige regenval van de voorbije 24 uur heeft op vele plaatsen in ons land voor hinder gezorgd. De brandweer moest geregeld uitrukken voor wateroverlast. Aan de kust was er door de hevige rukwinden zelfs even sprake van een storm. Enkele rivieren zijn buiten hun oevers getreden. De voorbije twee dagen is er in ons land evenveel neerslag gevallen als normaal in een volledige maand.
Verwendung weltweit, usage worldwide

Aan onze kust viel er niet enkel veel regen, maar stond er ook een stevige wind. De brandweer kreeg tientallen oproepen voor schade aan huizen, omheiningen en terrassen. De schade werd vooral veroorzaakt door de felle rukwinden. Op enkele plaatsen waaiden de vensters zelfs uit de ramen. Er waaiden ook veel takken van bomen af.

In Middelkerke moest de brandweer uitrukken naar campings waar daken van caravans waren losgekomen. Tussen Middelkerke en Raversijde lag er op een bepaald moment zoveel zand op de Kustbaan, dat de politie de weg moest afsluiten voor het verkeer. De kusttram bleef wel rijden.

Rivieren treden buiten hun oevers

In het oosten van het land viel de voorbije dagen tot 80 liter water per vierkante meter. Dat is evenveel als er normaal valt op een hele maand. Daardoor steeg het waterpeil van enkele rivieren razendsnel. In Vlaams-Brabant en Limburg traden daardoor enkele rivieren buiten hun oevers. Vooral de Gete en de Demer bevinden zich in de alarmfase. Ook het waterpeil van de Grote Nete, de Jeker en de Dommel is opvallend gestegen.

"In heel Vlaanderen zijn er waterlopen die buiten hun oevers treden, vooral in Vlaams-Brabant en Limburg. Op dit moment zijn de peilen wel aan het dalen, maar op sommige plaatsen zijn de waterlopen nog steeds buiten hun oevers", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.

De toestand wordt van nabij opgevolgd. In Ternat bijvoorbeeld worden de waterlopen extra in de gaten gehouden om eventuele overstromingen zo snel mogelijk op te sporen. "Het is afwachten wat er vandaag en morgen nog zal gebeuren. Er worden onweersbuien voorspeld, maar het is afwachten waar die buien zullen vallen en hoeveel water er precies zal vallen. We moeten dus zeer waakzaam blijven", aldus Smet.

Amper bezoekers voor openluchtactiviteiten

In provinciaal domein De Halve Maan in Diest zitten de redders door een gebrek aan bezoekers met de duimen te draaien. Ook de uitbaters van de kraampjes op Brussel-bad zagen amper bezoekers opdagen.

In Blankenberge werden de avondmarkt en het festival Parkies afgelast omwille het stormweer. Het pretpark Walibi in Waver sloot gisterennamiddag zelfs voor het eerst in zijn geschiedenis zijn deuren wegens de aanhoudende regen. De aanwezige bezoekers kregen een gratis toegang ter compensatie van het slechte weer. Ze werden ook toegelaten tot waterpretpark Aqualibi. Ook Plopsa Coo in de provincie Luik was woensdag uitzonderlijk niet open en bood de weinige bezoekers daarom een financiële compensatie aan.  Beide pretparken hebben donderdagmorgen wel weer de deuren geopend.

In Genk heeft de organisatie van het Home Festival extra maatregelen genomen om te voorkomen dat het dancefestival van komend weekend in het water zou vallen. Door de hevige regen stond het festivalterrein helemaal onder water. Daarom werd er een plankenvloer van 10.000 vierkante meter aangelegd. Er werden ook greppels gegraven om het terrein te draineren en er werd boomschors gestort. Het festival gaat vrijdag van start.