Portugese bank Espirito Santo maakt beurzen nerveus

Zowat overal in Europa was er vandaag angst op de beurzen. Er wordt gevreesd dat problemen bij een van de grootste banken in Portugal het financiële herstel in Zuid-Europa opnieuw op de helling zullen zetten.

Op de beurs van Lissabon is het aandeel van Banco Espirito Santo -de tweede bank van Portugal- met 19% gedaald vooraleer de handel werd stopgezet. Aanleiding was het uitstellen van rentebetalingen op schuldeffecten door de hoofdaandeelhouder Espirito Santo International. 

De beurskoersen van de meeste banken in Portugal, maar ook landen als Spanje en Italië zijn vandaag fors in het rood gegaan. Op de beurs van Lissabon daalde de PSI 20-index met 4,2%. De voorbije week is de index al met 12% gedaald na eerdere negatieve berichten over Espirito Santo.

In Madrid daalde de IBEX 35 met 2%, de andere Europese beurzen zoals Brussel, Londen, Parijs en Frankfurt beperkten de verliezen tussen 0,7% en 1,5%. Dat is niet dramatisch, maar er rijzen nu opnieuw twijfels over de evolutie van probleemlanden zoals Portugal, Spanje en Italië. Daar leek de economie de voorbije maanden evenwel aan een lichte remonte bezig. De rentes op staatsleningen van de Zuid-Europese landen is intussen opnieuw gestegen.

Waarom is dat belangrijk?

Banco Espirito Santo is qua marktwaarde de op een na grootste in Portugal en beheert tegoeden van meer dan 80 miljard euro. Zowat 50,8% van de aandelen is in handen van Espirito Santo Financial Group -die gecontroleerd wordt door de gelijknamige familie- en de buitenlandse partner, de Franse bank Crédit Agricole. 

In Portugal heeft BES een marktaandeel van 20% en telt de bank 2,1 miljoen klanten. Er zijn ook filialen in Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Macau en Angola. De bank is een onderdeel van de beursindex PSI 20 in Lissabon.

Banco Espirito Santo is ook een lid van het consortium van Europese banken dat onlangs een controlebelang verworven heeft in de pan-Europese beurzengroep Euronext. Die omvat de beurzen van Parijs, Brussel, Amsterdam en Lissabon.