Raketalarm boven en rond Jeruzalem

Ook vandaag zijn er opnieuw raketten over en weer geschoten tussen Israël en de radicale moslimgroep Hamas in de Gazastrook. Vanavond was er alarm in Jeruzalem, maar er vielen geen gewonden.
AP2011

Vanavond om iets over vijf uur loeiden de sirenes in Jeruzalem en omliggende gemeenten. Daarop waren er een aantal explosies. Volgens de Israëlische media zijn er vier raketten afgevuurd op Jeruzalem.

Twee van die raketten zijn neergehaald door de "Iron Dome" (IJzeren Koepel) het anti-raketsysteem dat Israël heeft uitgebouwd. Twee andere raketten zijn buiten de stad in open veld terechtgekomen. Daarbij zouden geen gewonden zijn gevallen.

Er werden ook raketten afgevuurd op Tel Aviv, Ashqelon en Be'ersheva, maar de meesten daarvan werden ook neergehaald. Voor zover bekend zijn er vandaag in Israël geen doden of gewonden gevallen. 

Aanvallen op Gazastrook gaan door

Bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn vannacht zeker 14 Palestijnen gedood. Sinds het begin van de Israëlische militaire operatie maandagnacht zijn al 64 Palestijnen omgekomen, onder hen ook vrouwen en kinderen. Hamas en andere groepen vuurden de afgelopen dagen bijna 300 raketten af in de richting van het Israëlische grondgebied. Daarvan konden er 40 door het raketafweersysteem worden onderschept. Voorlopig zijn er geen meldingen van Israëlische slachtoffers.

Israël voerde al bijna 500 luchtaanvallen uit sinds de start van de militaire operatie. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergadert vandaag over het conflict in de Gazastrook. De ambassadeurs van de Arabische landen bij de Verenigde Naties hadden eerder aangedrongen op een noodvergadering van de VN-Veiligheidsraad.

De vergadering, die start om 16 uur Belgische tijd, begint met een uiteenzetting van de situatie in de Gazastrook door secretaris-generaal Ban Ki-moon (foto). Nadien plegen de 15 leden van de Veiligheidsraad overleg. De VN-topman heeft gisteren overleg gepleegd met de betrokken leiders en vraagt terughoudendheid.

"We gaan door met onze operatie om druk te zetten op Hamas", zegt een woordvoerder van de Israëlische luchtmacht. "Een grondoffensief is nog altijd een optie. Meer dan 20.000 reservisten zijn opgeroepen, maar het is de laatste optie. We zijn de pro's en contra's van zo'n offensief nog aan het afwegen." De Israëlische president Shimon Peres liet gisteravond weten dat een grondoffensief in Gaza er snel kan komen.