Staffan de Mistura wordt nieuwe VN-gezant voor Syrië

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de carrièrediplomaat Staffan de Mistura benoemd tot nieuwe speciale gezant voor de crisis in Syrië. Hij moet Lakhdar Brahimi opvolgen wiens bemiddelingspogingen in Syrië eerder op de klippen liepen.

Staffan de Mistura bezit de nationaliteit van Zweden en Italië heeft een lange staat van dienst bij de Verenigde Naties. Eerder werkte hij als bemiddelaar in onder meer Somalië, het Midden-Oosten, de Balkan, Nepal, Irak en Afghanistan.

Het is dus iemand met een lange staat van dienst en een grote kennis van de regio. Dat zal hij ook nodig hebben om de Gordiaanse knoop in Syrië te ontwarren, iets wat zijn voorganger Lakhdar Brahimi, niet lukte. Eerder beet ook voormalig VN-topman Kofi Annan zijn tanden stuk op het Syrische conflict.

De oorlog in Syrië is alsmaar complexer geworden. De strijd tussen regime en rebellen is ontaard in een soennitisch-sjiitisch conflict, maar ook een tussen Arabieren en Koerden. De rebellenbewegingen vechten onderling ook oorlogen uit en meer recent heeft de opmars van de extremistische soennitische "Islamitische Staat" (vroeger ISIS), die ook in Irak actief is, de situatie zeker niet eenvoudiger gemaakt.

Die groep is vandaag overigens een grootscheeps offensief gestart tegen de Koerdische milities in het noordoosten van Irak. De strijders van ISIS zouden daar nu modern militair materieel inzetten dat ze eerder buitgemaakt hebben op Iraakse troepen.

AP2014