Vanackere: "Ambitie om betekenisvolle rol te spelen"

"Niets sluit ik uit. Ik blijf een ambitie houden om een betekenisvolle rol te spelen, of het nu in de Vlaamse of de federale politiek is." Met die woorden laat Steven Vanackere (CD&V) in "De ochtend" weten dat hij beschikbaar is voor een ministerpost.

Vanackere legt vandaag de eed af als een van de 10 gecoöpteerde senatoren. Dat komt neer op 8 vergaderingen per jaar, een deeltijdse job dus voor de meesten. Waarmee hij zijn nieuwe taak gaat combineren, weet Vanackere nog niet. "Voorlopig gewoon met politiek actief zijn", zegt hij.

Wil Vanackere graag opnieuw minister worden? "Niets sluit ik uit. Ik blijf een ambitie houden om een betekenisvolle rol te spelen, of het nu in de Vlaamse of de federale politiek is. Maar er zijn uiteraard geen garanties op voorhand", luidt het antwoord.

"Senaat kan belangrijke rol spelen"

Vanackere, die in maart vorig jaar ontslag nam als minister van Financiën door de heisa rond het ACW en Belfius, spreekt tegen dat hij al bijna afscheid had genomen van de politiek. Bij de verkiezingen had hij de derde plaats op de Europese lijst gekregen. Dat hij niet verkozen is, noemt hij een ontgoocheling. "Ik had doodgraag Europees Parlementslid geweest."

De CD&V'er zegt dat hij "zijn uiterste best" gaat doen als senator. De instelling kan volgens hem belangrijk zijn als bemiddelaar tussen de verschillende niveaus. "Als de Senaat slim is en zich houdt aan de opdracht die ze heeft, dan kan ze een heel belangrijke, noodzakelijke, bescheiden rol spelen in het politieke systeem."

"We kunnen een aantal schokdempers best gebruiken in ons federale politieke systeem", aldus Vanackere. "Als de Senaat in de komende jaren niet aantoont dat ze die rol op zich kan nemen, dan denk ik dat het proces snel gemaakt zal zijn."

lees ook