Verdachte Bende van Nijvel is vrij

De Kamer van Inbeschuldigingstelling van Bergen heeft de man die was opgepakt voor betrokkenheid bij de Bende van Nijvel vrijgelaten.

De 67-jarige Brusselaar was enkele weken geleden opgepakt. Hij zou op café in Zuid-Frankrijk aan een kennis verteld hebben dat hij destijds betrokken was bij de overvallen van de Bende van Nijvel. Maar nadat hij opgepakt was, ontkende hij dat formeel.

Zijn advocaat argumenteerde dat er geen elementen waren die zijn verlengd verblijf in de gevangenis konden rechtvaardigen. "De bewijzen tegen hem zijn niet geëvolueerd sinds zijn aanhouding", zei de advocaat na afloop van de zitting van de raadkamer van Charleroi veertien dagen geleden.

"Integendeel, de bewijzen ten ontlaste stapelen zich op: het dna is niet doorslaggevend, mijn cliënt slaagde makkelijk in de test met de leugendetector, de huiszoeking bij hem thuis leverde niets op, de analyse van zijn computer en telefoontaps leverden niets op. Ook al is het een zwaarwegende zaak, zijn opsluiting is niet langer gerechtvaardigd."

De Bende van Nijvel doodde in de jaren 80 bij verschillende gewapende overvallen op warenhuizen in totaal 28 mensen.