14.000 honderdjarigen opgeroepen voor militaire dienstplicht

De Amerikaanse staat Pennsylvania heeft per vergissing een oproepingsbrief voor het leger verstuurd naar meer dan 14.000 mannen die geboren zijn tussen 1893 en 1897. De oorzaak zou een fout in het computerprogramma zijn waarmee de overheidsdienst de dienstplichtige Amerikanen registreert. Dat schrijft de krant Washington Post.
AP2013

Het overheidsagentschap Selective Service System verstuurde de brief eind juni naar 14.215 mannen van minstens 117 jaar oud. Omdat het computersysteem slechts twee cijfers gebruikt om het geboortejaar aan te duiden, was er namelijk verwarring ontstaan tussen mensen die geboren zijn tussen 1893 en 1897 en diegenen die tussen 1993 en 1997 het levenslicht zagen.

Gezinnen die zo'n brief ontvingen voor een - vaak uiteraard al overleden - familielid, hoeven er niet op te reageren, zo meldt de overheidsdienst nu.

Hoewel er sinds 1973 geen dienstplicht meer geldt in de VS, zijn alle Amerikaanse burgers wel verplicht om zich bij de overheid aan te melden. Anders dreigt een boete van maximaal 250.000 dollar en een gevangenisstraf tot vijf jaar.

lees ook