23 Oekraïense soldaten komen om bij gevechten

In het oosten van Oekraïne zijn 23 soldaten gedood bij gevechten met separatistische rebellen. Dat heeft een woordvoerder van het Oekraïense leger laten weten. Het gaat om de hoogste dodentol sinds de onlusten opnieuw oplaaiden op 1 juli, na een kort staakt-het-vuren.

"De afgelopen 24 uur zijn 23 militairen gedood tijdens het uitvoeren van hun opdrachten in de regio's waar de actieve fase van de antiterroristische operatie aan de gang is", zegt de woordvoerder van het Oekraïense leger. Er zijn ook 93 gewonden gevallen. De term "antiterroristische operatie" verwijst naar het offensief tegen de pro-Russische rebellen in het oosten.

19 van de 23 militairen kwamen om toen ze vanmorgen door opstandelingen met rakettenwerpers werden beschoten in de regio Loegansk nabij de Russische grens. Het aantal slachtoffers bij de rebellen is niet bekend.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft al gezegd dat er zware vergeldingen zullen volgen. "Voor elk leven van een soldaat dat ze nemen, zullen de opstandelingen betalen met tientallen en honderden van hun eigen levens."

Intussen wordt zwaar gevochten rond de luchthaven van Donetsk, een grote stad in het zuidoosten. De rebellen hebben zich daar teruggetrokken nadat ze heel wat gebied hadden verloren aan het regeringsleger.